Back

Від теорії до практики

12 квітня ІІ курс Українського Адвентистського Теологічного Інституту мав перевагу практично застосувати теоретичні знання з гомілетики. Студенти розпочали пари з молитви, після якої по черзі виступали перед групою з підготовленою завчасно вступною частиною проповіді. Після промови кожен міг висловити свою думку відносно почутого, відмітити позитивні риси та дати поради, які можуть допомогти в становленні майбутніх проповідників.

У викладача гомілетики, Корещука І. І., було взято інтерв’ю, у якому він ґрунтовно дає відповіді на поставлені питання.

Яким чином практичні заняття допомагають студентам зрозуміти саму суть мистецтва проповіді?

Є суто теоретичні теологічні предмети. Гомілетики – це не стосується. Левову частину часу, визначену на предмет, ми виділяємо для практичних виступів.
Чому? Одна справа бачити роботу майстра, інша – узяти самому інструмент і спробувати ним орудувати.
Теорія – це гарна річ, але як показує досвід, вона без практикування відповідних навичок, не приносить значущих результатів.

Чому важливо почути доречні зауваження і коментарі щодо тієї проповіді, яка була сказана?

Особливість мого викладацького підходу полягає в тому, що оцінювання виступу проводжу не лише я, як викладач, а усі присутні студенти. Ми робимо це у духові любові та підтримки.
Це допомагає майбутнім служителям зростати. І рости не лише тоді, коли вони самі виступають, але і тоді, коли аналізуючи, роблять слушні побажання та зауваження щодо виступів друзів.
Таким чином багаторазове наголошування на парах щодо типових помилок у складанні та викладанні теми, закарбовує основи правильного проповідування.

Що Ви могли б в загальному порекомендувати проповідникам-початківцям?

Ось сім, на мою думку, важливих порад початківцям.

(1) Залучіть Бога до процесу і складання проповіді, і подальшого її викладання. Те, що ви лише вісник Царя, що передає Його Слова, дозволить вам зняти перенапруження.
(2) Намагайтеся почати з підготовки 5-7-хвилинного виступу. Так легше буде організувати думки й згодом це допоможе скласти та викласти, триваліші проповіді.
(3) З самого початку вчіться упорядковувати текст та послідовність думок викладу.
(4) Починайте проповідницьку діяльність з обрання простішої теми. Так буде легше її розгорнути.
(5) Записуйте промову дослівно, що дозволить розвинути грамотність літературної мови та сприятиме розвитку власного стилю мовлення.
(6) Пропустіть тему через власне серце, бо лише те, що мовиться від серця – дійде до серця.
(7) Не бійтеся проповідувати! Ви не можете знати чи здатні до цього, поки не спробуєте.

Автор: Білик Альона
Фото: Білик Альона